Omáčka na maso Aurore

Ingredience


Houby čerstvé 100 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Protlak rajčatový 150 ml
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Vývar z hovězích kostí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu. Občas ode dna promícháme. Okořeníme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila.
  2. Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vmícháme rajčatový protlak. Ještě jednou necháme projít varem. Do hotové omáčky vmícháme 1 lžíci másla.