Risotto nero
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
60 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej olivový |
24 ml |
Olihně |
400 g |
Rýže loupaná |
360 g |
Víno bílé |
175 ml |
Vývar rybí |
1000 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Olihně pečlivě očistíme. Hlavy s chapadélky a vnitřnostmi vytáhneme ze zbytku těla. Odřízneme hlavy pod očima, tuto část vyhodíme. Chapadélka odložíme k pozdější úpravě. Maso pokrájíme na drobné kousky.
- Vývar uvedeme do varu, na mírném plameni necháme vařit.
- Cibulku osmažíme na rozpáleném másle, přidáme maso a necháme opékat. Poté přidáme česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Víno společně s inkoustem z olihní či sépií vlijeme k rýži a vaříme do vyvaření tekutin. Poté přilijeme naběračku vývaru a opět vaříme (do vyvaření veškerého vývaru). Postup opakujeme až do jeho spotřebování.
- Odkrojená chapadélka osmahneme na olivovém oleji, poté jimi ozdobíme hotové rizoto a ihned servírujeme.