Risotto nero

Risotto nero - obrázek

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule červená 60 g
Máslo čerstvé 100 g
Olej olivový 24 ml
Olihně 400 g
Rýže loupaná 360 g
Víno bílé 175 ml
Vývar rybí 1000 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Olihně pečlivě očistíme. Hlavy s chapadélky a vnitřnostmi vytáhneme ze zbytku těla. Odřízneme hlavy pod očima, tuto část vyhodíme. Chapadélka odložíme k pozdější úpravě. Maso pokrájíme na drobné kousky.
  2. Vývar uvedeme do varu, na mírném plameni necháme vařit.
  3. Cibulku osmažíme na rozpáleném másle, přidáme maso a necháme opékat. Poté přidáme česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  4. Víno společně s inkoustem z olihní či sépií vlijeme k rýži a vaříme do vyvaření tekutin. Poté přilijeme naběračku vývaru a opět vaříme (do vyvaření veškerého vývaru). Postup opakujeme až do jeho spotřebování.
  5. Odkrojená chapadélka osmahneme na olivovém oleji, poté jimi ozdobíme hotové rizoto a ihned servírujeme.