Koláče se švestkami
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
7 dkg |
Cukr vanilka |
3 dkg |
Droždí |
2 dkg |
Mák mletý |
3 dkg |
Máslo čerstvé |
12 dkg |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka polohrubá |
50 dkg |
Švestky |
150 dkg |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Připravíme si kynuté těsto jako na klasické koláče. Po vykynutí těsto rozřízneme na dva kusy, uděláme z něj bochánky a necháme vykynout. Pak je potřeme máslem a uděláme z nich koláče. Okraje potřeme žloutkem a začneme je vykládat pokrájenými švestkami. Posypeme je tlučeným mákem s cukrem a můžeme je pokapat rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby asi na 25 min. při 180 °C. Upečené koláče posypeme vanilkovým cukrem, a až zchladnou, nakrájíme je.