Proja s balkánským sýrem a kajmakem
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Minerální voda perlivá |
2 dl |
Mouka kukuřičná |
450 g |
Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 dl |
Pšeničná krupice |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr balkánský |
300 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku s krupicí a smícháme s jemně nastrouhaným balkánským sýrem, žloutky, kajmakem nebo zakysanou smetanou, olejem a solí. Při míchání postupně přiléváme minerální vodu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu jej přidáváme do těsta. Vymíchané těsto necháme chvíli odpočinout.
- Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme.
- Proju pečeme v dobře předehřáté troubě při 175 °C přibližně 40 až 50 minut. Upečený povrch by měl mít zlatavou až mírně hnědou kůrku.
- Po upečení necháme proju vychladnout a pak ji nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.