Proja s balkánským sýrem a kajmakem

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Minerální voda perlivá 2 dl
Mouka kukuřičná 450 g
Mouka pšeničná hrubá 4 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 dl
Pšeničná krupice 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr balkánský 300 g
Vejce slepičí 4 ks
Zakysaná smetana 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku s krupicí a smícháme s jemně nastrouhaným balkánským sýrem, žloutky, kajmakem nebo zakysanou smetanou, olejem a solí. Při míchání postupně přiléváme minerální vodu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu jej přidáváme do těsta. Vymíchané těsto necháme chvíli odpočinout.
  2. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme.
  3. Proju pečeme v dobře předehřáté troubě při 175 °C přibližně 40 až 50 minut. Upečený povrch by měl mít zlatavou až mírně hnědou kůrku.
  4. Po upečení necháme proju vychladnout a pak ji nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.