Zagorské štrukle

Ingredience


Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tvaroh jemný 600 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 dl
Zakysaná smetana 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme 1 vejce, sůl, pár kapek oleje a postupně podle potřeby budeme přilévat vodu (1-2 dl). Vypracuje hladké tuhé těsto, které rozdělíme na dvě části a vytvarujeme bochánky, které potřeme olejem a necháme asi 20 minut odpočívat.
  2. V misce vymícháme náplň: tvaroh, sůl, rozpuštěné máslo a 2 vejce utřeme dohladka.
  3. Na vál dáme utěrku, kterou pomoučíme, a položíme na ni jeden bochánek těsta. Válečkem ho trochu rozválíme na placku a rukama vytahujeme na tenkou placku, kterou potřeme náplní, pokapeme rozpuštěným máslem a pomocí utěrky svineme závin.
  4. Takto to uděláme i s druhým bochánkem těsta.
  5. Závin nakrájíme nejlépe tupou stranou nože na špalíky - štrukle - asi 8 až 10 cm široké, okraje dobře slepíme a vkládáme je opatrně do vařící vody.
  6. Štrukle vaříme 10 minut, pak je vytáhneme, scedíme a vkládáme je na vymazaný pekáč. Pokapeme je rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou.
  7. Pekáč vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova.