Huspenina z nožiček
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
68 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
8 ks |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
8 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Telecí nožičky |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové nožičky |
2 ks |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 240 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vepřové a telecí nožičky řádně očistíme, zbavíme chlupů a umyjeme.
- Připravíme si velký hrnec, vložíme do něj nožičky a zalijeme téměř 5 litry studené vody.
- Jakmile začne voda vřít, bude se tvořit pěna, kterou budeme odebírat.
- Pak do vody přidáme sůl, cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list a mrkev.
- Vše, kromě mrkve budeme vařit minimálně 4 hodiny, až do doby, kdy se maso bude oddělovat od kosti.
- Mrkev vyndáme z vývaru mnohem dřív (asi po 3/4 hodině), protože ji ještě použijeme do huspeniny.
- Mezitím si uvaříme vejce na tvrdo, nakrájíme je na kolečka, uvařenou mrkev si též nakrájíme na kolečka.
- Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř, obereme ho, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vyššího pekáče.
- K masu přiložíme vejce a mrkev a vše zalijeme přeceděným vývarem.
- Povrch huspeniny posypeme ještě za tepla sladkou paprikou, mletým pepřem a necháme v chladu nebo v lednici ztuhnout.
- Studenou huspeninu podáváme posypanou tenkými kroužky čerstvé cibule a pokapanou octem podle chuti.