Pita s jehněčím z Kréty - Tourta
Ingredience
Jehněčí plec |
1500 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Máta |
3 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
600 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sezam - semena |
2 polévková lžíce |
Sůl |
3 kávová lžička |
Sýr balkánský |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.
- Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.
- Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).
- Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.
- Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.
- Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
- Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.
- Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.