Pita s jehněčím z Kréty - Tourta

Ingredience


Jehněčí plec 1500 g
Máslo čerstvé 150 g
Máta 3 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 600 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sezam - semena 2 polévková lžíce
Sůl 3 kávová lžička
Sýr balkánský 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.
  2. Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.
  3. Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).
  4. Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.
  5. Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.
  6. Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
  7. Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.
  8. Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.