Masové šátečky se smetanou

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 250 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 400 g
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál dáme polohrubou mouku, uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme. Ze začátku těsto promícháme vidličkou a přiléváme asi 2 dl vody.
  2. Když máme vše spojené, těsto vypracujeme rukama. Mělo by být středně tuhé. Válečkem rozválíme a rádýlkem nakrájíme čtverce asi 5x5 cm velké.
  3. Mleté maso v misce smícháme s drobně nakrájenou cibulí, solí a pepřem. Lžičkou nabíráme maso a poklademe ho do středu čtverečků těsta. Každý čtvereček přeložíme do tvaru šátečku a kraje k sobě dobře přitiskneme.
  4. Šátečky vaříme v osolené vodě asi 5-10 minut. Uvařené šátečky vybereme sítkem z vody a naskládáme do zapékací mísy. Polijeme je rozpuštěným máslem a smetanou, posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby asi na 15 minut.