České buchty
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
112.5 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka polohrubá |
500 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Do mísy dáme mouku, cukr, utlučenou vanilku, citronovou kůru a vykynuté droždí. Osolíme, přilijeme rozpuštěné máslo, žloutky, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Potom ho pomoučíme a necháme vykynout na teplém místě. Až těsto vykyne, vyválíme ho, aby bylo asi 1 cm tlusté. Rozřežeme na čtverečky a plníme je nádivkou (maková, povidlová, tvarohová, ovoce). Čtverečky zabalíme a vytvarujeme z nich buchtičky. Na plech je skládáme jednu vedle druhé, každou ze všech stran potřeme máslem, aby šly pak dobře od sebe. I vršek buchet potřeme máslem a dáme péct do červena. Když vychladnou, vyklopíme je a pocukrujeme.