Buchtičky s vanilkovým krémem
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
90 g |
Droždí |
20 g |
Hrozinky |
50 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
0.25 l |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V míse utřeme cukr s máslem, přidáme žloutky a trochu rumu. Osolíme, promícháme s tlučenou vanilkou a citronovou kůrou. Přilijeme vykynutý kvásek, přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom ho vyválíme, posypeme hrozinkami a přehneme na půl. Odřezáváme kousky, ze kterých tvarujeme buchtičky. Vymažeme pekáček a skládáme do něj buchtičky vedle sebe, po stranách i na vrchu je potíráme máslem. Upečené servírujeme posypané cukrem a přelité vanilkovým krémem.
- Vanilkový krém - do misky dáme smetanu (125 ml), cukr (60 g), žloutky (3), máslo (10 g)a celou vanilku. Misku postavíme do hrnce s vroucí vodou a mícháme tak dlouho, až krém nezačne houstnout. Potom misku dáme stranou a mícháme krém, dokud nezchladne. Vyndáme vanilkový lusk a pro chuť přilijeme lžíci rumu.