Polévka z jehněčích jater
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Játra jehněčí |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Telecí plíce |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jehněčí játra a plíce omyjeme, položíme do hrnku, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Když polévka začne vařit, přidáme do ní koření a všechnu kořenovou zeleninu s opečenou cibulí (předem jsme ji upekli ve slupce na plotně až dohněda). Když jsou játra a plíce měkké, opatrně je vytáhneme z vývaru a vývar scedíme do druhého hrnce.
- Uvaříme si vajíčka natvrdo a umeleme je s játry a plícemi na masovém strojku a dáme směs do misky. V hrnci na polévku si připravíme světle hnědou jíšku z oleje a mouky, k jíšce přidáme játrovou pomletou směs a scezený vývar. Dobře promícháme - vznikne hustá čorba - dále vaříme.
- Ve smetaně rozšleháme žloutky s citronovou štávou a vlijeme ji za stálého míchání opatrně do čorby a krátce povaříme.
- Polévku servírujeme s osmaženou houskou pokrájenou na malé kostičky.