Polévka z jehněčích jater

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Játra jehněčí 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 5 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1 polévková lžíce
Telecí plíce 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí játra a plíce omyjeme, položíme do hrnku, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Když polévka začne vařit, přidáme do ní koření a všechnu kořenovou zeleninu s opečenou cibulí (předem jsme ji upekli ve slupce na plotně až dohněda). Když jsou játra a plíce měkké, opatrně je vytáhneme z vývaru a vývar scedíme do druhého hrnce.
  2. Uvaříme si vajíčka natvrdo a umeleme je s játry a plícemi na masovém strojku a dáme směs do misky. V hrnci na polévku si připravíme světle hnědou jíšku z oleje a mouky, k jíšce přidáme játrovou pomletou směs a scezený vývar. Dobře promícháme - vznikne hustá čorba - dále vaříme.
  3. Ve smetaně rozšleháme žloutky s citronovou štávou a vlijeme ji za stálého míchání opatrně do čorby a krátce povaříme.
  4. Polévku servírujeme s osmaženou houskou pokrájenou na malé kostičky.