Pomerančový dort
Ingredience
Cukr krupice |
270 g |
Linecké (křehké) těsto |
250 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Pomeranče |
6 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
50 g |
Solamyl |
60 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Troubu předehřejeme na 180C.
- Křehké těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu. Zakryjeme papírem na pečení a na něj položíme sušené bílé fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 10 minut.
- Kůru ze čtyř pomerančů oloupeme, nakrájíme na kousky a s troškou vody přivedeme k varu. Poté zcedíme, vložíme opět do kastrolu a zalijeme 500ml vody. Přidáme 200g cukru a při nízké teplotě vaříme cca 30minut.
- Rozšleháme vejce spolu se žloutky a metličkou zašleháme zbytek cukru. Mléko s máslem přivedeme k varu. V kastrolu smícháme maizenu se šťávou vymačkanou z pomerančů, přidáme směs vajec, přilijeme vroucí mléko a zamícháme smetanu. Necháme krátce provařit a poté kastrol na 30minut odstavíme. Nakonec vmícháme dvě třetiny kandované pomerančové kůry a krém rozetřeme na upečený korpus. Dozdobíme zbytkem pomerančové kůry.