Hovězí ragú
Ingredience
Bazalka |
6 g |
Celer řapíkatý |
30 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
120 g |
Hovězí kýta |
1500 g |
Hovězí vývar základní |
375 ml |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Olej olivový |
36 ml |
Oregano sušené |
2 g |
Paprika červená |
30 g |
Passata (drcená rajčata) |
185 ml |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
6 g |
Pórek |
200 g |
Protlak rajčatový |
12 g |
Slanina vepřová |
60 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
60 ml |
Sůl |
2 špetka |
Víno červené |
185 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do masa uděláme hlubší zářezy a naplníme je kousky špeku.
- Maso opečeme na rozpáleném oleji s máslem do zhnědnutí. Osolíme a opepříme.
- Cibuli, mrkev, celer a pórek pokrájíme na drobné kousky a společně s česnekem a kayenským pepřem přidáme k masu. Vše necháme 10 minut smažit.
- Poté přilijeme víno a za vysoké teploty necháme vyvařit. Pak přidáme rajčatový protlak a vývar a vaříme 30 minut.
- K omáčce přidáme passatu, bazalku, oregano. Dochutíme solí a pepřem. Přiklopíme pokličkou a vaříme cca 60 minut do změknutí masa.
- Uvařené maso vyjmeme z omáčky, necháme odležet 10 minut a až poté krájíme na jednotlivé porce.
- Do hotové omáčky vmícháme smetanu a pokrájenou petržel.