Pečená polenta se čtyřmi sýry

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Mascarpone 250 g
Máslo čerstvé 75 g
Olej olivový 36 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Polenta 300 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 800 g
Rozmarýn čerstvý 15 g
Sůl 10 g
Sýr Gorgonzola 200 g
Sýr Parmezán 100 g
Sýr Taleggio 250 g
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 1500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.
  2. Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.
  3. Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.
  4. Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.
  5. Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.
  6. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  7. Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.
  8. Vše pečeme 30 minut.
  9. Před servírováním necháme 10 minut odstát.