Pečená polenta se čtyřmi sýry
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Mascarpone |
250 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Olej olivový |
36 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Polenta |
300 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Rozmarýn čerstvý |
15 g |
Sůl |
10 g |
Sýr Gorgonzola |
200 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Sýr Taleggio |
250 g |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- 1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.
- Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.
- Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.
- Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.
- Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.
- Vše pečeme 30 minut.
- Před servírováním necháme 10 minut odstát.