Italské preclíky s vejcem
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
4 dkg |
Droždí |
3 dkg |
Máslo čerstvé |
8 dkg |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka polohrubá |
50 dkg |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
7 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- V míse smícháme prosátou mouku, sůl, cukr, citron. kůru a přilijeme kvásek, který vykynul asi ze 3 dkg droždí. Podle potřeby přiléváme vlažné mléko se žloutkem a rozpuštěným máslem. Vypracujeme těsto, jež necháme vykynout. Z těsta krájíme kousky, které tvarujeme jako válečky na vánočku (jen kratší). Jeden konec pletence musí tvořit oko, do kterého pak umístíme vařené červené vajíčko. Pletence vložíme do rozehřáté trouby a pečeme je do červena. Podáváme o Velikonocích.