Vepřová pečeně po florentsku
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
180 g |
Fenykl čerstvý |
120 g |
Olej olivový |
80 ml |
Olej olivový extra panenský |
80 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
48 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová pečeně |
1500 g |
Víno bílé |
185 ml |
Vývar drůbeží |
250 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu necháme zahřát na 200 °C.
- Lístky fenyklu nadrobno nasekáme a smícháme s rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem. Připravenou směsí plníme hlubší zářezy, které jsme do masa udělali ostrým nožem.
- Cibuli rozpůlíme a dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a na ni dáme připravené maso. Dáme péct na 30 minut, poté snížíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Maso podlijeme a osolíme, přilijeme 90 ml vína a necháme péct dalších 35 minut. Občas přelijeme výpekem.
- Bulvy fenyklu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme vařit, přisypeme pokrájenou cibuli a extra panenský olej, trochu osolíme. Vaříme zvolna, přikryté poklicí, cca 45 minut. Hotový fenykl musí být měkký a voda takřka vyvařená.
- Upečené maso vyjmeme z pekáče, do výpeku přilijeme zbytek vína a necháme zprudka vařit do zhoustnutí omáčky. Poté odstavíme z plotny, osolíme a opepříme, vmícháme smetanu.
- Maso servírujeme na fenyklu, pokrájené na plátky a přelité omáčkou.