Vepřová pečeně po florentsku

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 180 g
Fenykl čerstvý 120 g
Olej olivový 80 ml
Olej olivový extra panenský 80 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 48 ml
Sůl 1 špetka
Vepřová pečeně 1500 g
Víno bílé 185 ml
Vývar drůbeží 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu necháme zahřát na 200 °C.
  2. Lístky fenyklu nadrobno nasekáme a smícháme s rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem. Připravenou směsí plníme hlubší zářezy, které jsme do masa udělali ostrým nožem.
  3. Cibuli rozpůlíme a dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a na ni dáme připravené maso. Dáme péct na 30 minut, poté snížíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
  4. Maso podlijeme a osolíme, přilijeme 90 ml vína a necháme péct dalších 35 minut. Občas přelijeme výpekem.
  5. Bulvy fenyklu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme vařit, přisypeme pokrájenou cibuli a extra panenský olej, trochu osolíme. Vaříme zvolna, přikryté poklicí, cca 45 minut. Hotový fenykl musí být měkký a voda takřka vyvařená.
  6. Upečené maso vyjmeme z pekáče, do výpeku přilijeme zbytek vína a necháme zprudka vařit do zhoustnutí omáčky. Poté odstavíme z plotny, osolíme a opepříme, vmícháme smetanu.
  7. Maso servírujeme na fenyklu, pokrájené na plátky a přelité omáčkou.