Vipavská čorba
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
400 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Fazole červené |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Uzené maso vařené |
500 g |
Voda pitná |
4 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Barevné fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den fazole slijeme, dáme čistou vodu a uvaříme doměkka. Očištěné a na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě zvlášť.
- Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme kysané zelí, promícháme a pod pokličkou dusíme 20 minut.
- V hrnci na polévku na oleji usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku a k ní přidáme uvařené fazole a brambory, podušené zelí se slaninou, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, bobkový list, rajčatový protlak a vaříme přibližně 20 minut.
- Uvařené uzené maso pokrájíme na porce a vložíme je před dovařením do čorby a ještě chvíli povaříme.