Vipavská čorba

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 400 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Fazole červené 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 polévková lžíce
Uzené maso vařené 500 g
Voda pitná 4 l
Zelí kysané 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Barevné fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den fazole slijeme, dáme čistou vodu a uvaříme doměkka. Očištěné a na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě zvlášť.
  2. Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme kysané zelí, promícháme a pod pokličkou dusíme 20 minut.
  3. V hrnci na polévku na oleji usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku a k ní přidáme uvařené fazole a brambory, podušené zelí se slaninou, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, bobkový list, rajčatový protlak a vaříme přibližně 20 minut.
  4. Uvařené uzené maso pokrájíme na porce a vložíme je před dovařením do čorby a ještě chvíli povaříme.