Polévka z mladých kopřiv

Ingredience


Cibule 1 ks
Hovězí vývar základní 1 l
Kopřiva 500 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko - podmáslí 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na jaře z mladých kopřiv otrháme lístky, spaříme horkou vodou.
  2. V hrnci si na oleji a másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku.
  3. Na jíšku přidáme spařené kopřivy, zalijeme je připraveným hovězím vývarem (vývar můžeme připravit i z bujónové hovězí kostky) a povaříme 1/4 hodiny.
  4. Vývar s kopřivami odstavíme, dosolíme podle chuti a vmícháme rozmíchané žloutky v kyselém mléku.
  5. Místo kyselého mléka můžeme použít zakysanou smetanu.