Polévka z mladých kopřiv
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Kopřiva |
500 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko - podmáslí |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na jaře z mladých kopřiv otrháme lístky, spaříme horkou vodou.
- V hrnci si na oleji a másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku.
- Na jíšku přidáme spařené kopřivy, zalijeme je připraveným hovězím vývarem (vývar můžeme připravit i z bujónové hovězí kostky) a povaříme 1/4 hodiny.
- Vývar s kopřivami odstavíme, dosolíme podle chuti a vmícháme rozmíchané žloutky v kyselém mléku.
- Místo kyselého mléka můžeme použít zakysanou smetanu.