Staropolský bigos
Ingredience
Bobkový list |
1 g |
Česnek |
5 g |
Cibule |
200 g |
Cukr krupice |
30 g |
Houby sušené |
30 g |
Hovězí maso přední |
200 g |
Klobása Dunajská |
300 g |
Majoránka |
2 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Protlak rajčatový |
50 g |
Sůl |
30 g |
Tuk |
100 g |
Vepřová plec |
400 g |
Vepřový bok uzený |
100 g |
Víno červené |
100 ml |
Voda pitná |
400 ml |
Zelí kysané |
2000 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.
- Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.
- V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.
- Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
- Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.
- Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.
- Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.
- Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.
- Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.