Staropolský bigos

Ingredience


Bobkový list 1 g
Česnek 5 g
Cibule 200 g
Cukr krupice 30 g
Houby sušené 30 g
Hovězí maso přední 200 g
Klobása Dunajská 300 g
Majoránka 2 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř černý mletý 2 g
Protlak rajčatový 50 g
Sůl 30 g
Tuk 100 g
Vepřová plec 400 g
Vepřový bok uzený 100 g
Víno červené 100 ml
Voda pitná 400 ml
Zelí kysané 2000 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.
  2. Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.
  3. V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.
  4. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
  5. Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.
  6. Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.
  7. Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.
  8. Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.
  9. Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.