Rohlíčky s máslem
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
4 dkg |
Cukr vanilka |
2 dkg |
Droždí |
2 dkg |
Marmeláda jahodová |
12 dkg |
Máslo čerstvé |
24 dkg |
Mouka polohrubá |
50 dkg |
Smetana 12% (konzumní) |
0.25 l |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vytvoříme máslové těsto:
- Rozmícháme máslo (24 dkg) s moukou (12 dkg) a vytvoříme bochánek, který uložíme do chladna.
- Připravíme si kvásek z droždí a necháme jej vykynout. Do mísy si mezitím dáme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku a přilijeme vykynutý kvásek. Přiléváme vlažnou smetanu se žloutky a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Poté těsto rozválíme na vále, doprostřed položíme máslové těsto, které kynutým obalíme. Válíme je a skládáme, dokud se obě těsta dobře nespojí. Rozválené těsto krájíme na cca 8 cm dlouhé obdélníčky, které plníme marmeládou. Vytvarujeme rohlíčky a necháme je ještě chvilku kynout. Potřeme žloutkem a pečeme v dobře rozehřáté troubě dorůžova. Než zchladnou, posypeme je vanilkovým cukrem.