Marmeládové koblihy
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
250 g |
Cukr vanilka |
25 g |
Droždí |
35 g |
Marmeláda meruňková |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
0.333333 l |
Mouka polohrubá |
300 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- V míse dobře utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky, rum, vanilku, sůl a citronovou kůru. Přilijeme kvásek, který jsme připravili takto: 35 g droždí rozmícháme s 50 g cukru. Přidáme 1/3 l vlažného mléka, 200 g mouky a necháme kynout v teple.
- Podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme vykynout. Těsto rozválíme, aby bylo silné asi jako prst. Vezmeme kruhovou formičku a označujeme v těstu kroužky (těsně vedle sebe). Do poloviny z kroužků dáme trochu husté meruňkové marmelády. Druhou polovinu vykrojíme a přiložíme na těsto se zavařeninou. Prsty uhladíme spoje a spodní poloviny koblih vykrojíme. Koblihy necháme vykynout, v průběhu kynutí je ještě obrátíme, aby kynuly rovnoměrně. Potom je klademe do velkého hrnce s rozpáleným převařeným máslem, a to nejdříve vrchní polovinou ke dnu hnrce. Až těsto zčervená, obrátíme je.
- Usmažené koblihy necháme oschnout na papírových ubrouscích a až trochu zchladnou, posypeme je vanilkovým cukrem.