Marmeládové koblihy

Ingredience


Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Cukr krupice 250 g
Cukr vanilka 25 g
Droždí 35 g
Marmeláda meruňková 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 0.333333 l
Mouka polohrubá 300 g
Rum 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 0.5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse dobře utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky, rum, vanilku, sůl a citronovou kůru. Přilijeme kvásek, který jsme připravili takto: 35 g droždí rozmícháme s 50 g cukru. Přidáme 1/3 l vlažného mléka, 200 g mouky a necháme kynout v teple.
  2. Podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme vykynout. Těsto rozválíme, aby bylo silné asi jako prst. Vezmeme kruhovou formičku a označujeme v těstu kroužky (těsně vedle sebe). Do poloviny z kroužků dáme trochu husté meruňkové marmelády. Druhou polovinu vykrojíme a přiložíme na těsto se zavařeninou. Prsty uhladíme spoje a spodní poloviny koblih vykrojíme. Koblihy necháme vykynout, v průběhu kynutí je ještě obrátíme, aby kynuly rovnoměrně. Potom je klademe do velkého hrnce s rozpáleným převařeným máslem, a to nejdříve vrchní polovinou ke dnu hnrce. Až těsto zčervená, obrátíme je.
  3. Usmažené koblihy necháme oschnout na papírových ubrouscích a až trochu zchladnou, posypeme je vanilkovým cukrem.