Slepičí vývar Jindřicha IV.
Ingredience
Anglická slanina |
120 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
100 g |
Estragon |
10 g |
Hovězí maso vařené |
300 g |
Hovězí vývar základní |
4 l |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
10 g |
Slepice |
1500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zelenina kořenová |
200 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Slaninu nakrájíme na kostičky a bílý chléb natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme slepičí srdíčko a jatýrka, česnek, posekanou petrželku a estragon, vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše spolu dobře promícháme a naplníme touto nádivkou mladou slepici. Nakonec slepici svážeme. Do velkého hrnce nalijeme silný hovězí vývar, vložíme do něj nadívanou slepici a vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, podle velikosti slepice.
- Po uvaření slepici vyjmeme, rozvážeme, vyndáme nádivku, slepici rozložíme na oválný talíř a obložíme kolem dokola nádivkou. Do oblohy kolem slepice přidáme hovězí maso a zeleninu, která nám zbyla z hovězího vývaru. Vývar nalijeme do polévkové mísy a podáváme.
- Každý strávník si může sám nabírat pokrm a určovat tím množství masa a nádivky, které si vloží do polévky.