Slepičí vývar Jindřicha IV.

Ingredience


Anglická slanina 120 g
Česnek 2 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 100 g
Estragon 10 g
Hovězí maso vařené 300 g
Hovězí vývar základní 4 l
Kuřecí drůbky 200 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 10 g
Slepice 1500 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Zelenina kořenová 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a bílý chléb natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme slepičí srdíčko a jatýrka, česnek, posekanou petrželku a estragon, vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše spolu dobře promícháme a naplníme touto nádivkou mladou slepici. Nakonec slepici svážeme. Do velkého hrnce nalijeme silný hovězí vývar, vložíme do něj nadívanou slepici a vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, podle velikosti slepice.
  2. Po uvaření slepici vyjmeme, rozvážeme, vyndáme nádivku, slepici rozložíme na oválný talíř a obložíme kolem dokola nádivkou. Do oblohy kolem slepice přidáme hovězí maso a zeleninu, která nám zbyla z hovězího vývaru. Vývar nalijeme do polévkové mísy a podáváme.
  3. Každý strávník si může sám nabírat pokrm a určovat tím množství masa a nádivky, které si vloží do polévky.