Burek
Ingredience
Cibule |
3 ks |
Hovězí maso mleté |
250 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
70 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy dáme mleté hovězí a vepřové maso, drobně pokrájenou cibuli, 1 vejce, pepř a sůl.
- Vše dobře promícháme a necháme v chladu odpočinout.
- Mezitím si připravíme těsto.
- Na vál si dáme hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého dáme syrové vajíčko, olej, ocet, sůl a vodu dle potřeby.
- Vše promícháme pomocí vidličky a rukama vypracujeme středně tuhé těsto, které rozdělíme na 5 dílů.
- Z každého dílu vyválíme tenké obdélníkové pláty, které necháme chvilku proschnout.
- Masovou směs si rozdělíme též na 5 dílů.
- Na každý plát naneseme díl masové směsi, rozetřeme a po délce pevně zavineme jako závin.
- Všechny záviny poskládáme vedle sebe na vymazaný plech sádlem a dáme péct na 1 hodinu do dobře vyhřáté trouby.
- Pečeme při 170 stupních C a občas záviny během pečení propíchneme vidličkou.
- Před dopečením burek potřeme olejem.