Vařené masové kuličky
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Hovězí maso zadní |
500 g |
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka polohrubá |
80 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
0.5 dl |
Rýže loupaná |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Umyté hovězí maso pokrájíme na kusy, pomeleme na masovém mlýnku a dáme do mísy.
- K masu přidáme dobře promytou rýži, vejce, drobně nakrájenou 1 cibuli, sůl, a pepř.
- Masovou směs dobře vymícháme u uděláme z ní kuličky o průměru 3 cm.
- Kuličky obalujeme v polohrubé mouce a vkládáme je do vařícího osoleného vývaru, do které jsme dali vařit druhou nakrájenou cibuli.
- Vaříme přibližně 15 minut, než rýže v kuličkách změkne.
- Na pánev si dáme rozehřát máslo, přisypeme papriku, orestujeme, přidáme rajčatový protlak.
- Rajčatovou směs přidáme za stálého míchání do vody k masovým kuličkám a chvíli povaříme.
- Masové kuličky podáváme na talíři s omáčkou, na kterou přidáme
- 1 lžíci sladké smetany.