Spanakopittas

Ingredience


Cibule 6 ks
Hrozinky 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Muškátový oříšek 0.25 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 4 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Rýže loupaná 60 g
Špenát listový čerstvý 250 g
Sýr Feta 60 g
Těsto filo 40 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené jarní cibulky a opékáme asi 2 minuty. Do hrnce vložíme opláchnutý špenát a zahřejeme, dokud nezvadne. Vařečkou z něj vymačkáme nadbytečnou tekutinu, kterou vylijeme.
  2. Do pánve přidáme připravený špenát, do měkka uvařenou rýži, pokrájené bylinky, na kostky rozkrájený sýr Fetta, nastrouhaný muškátový ořišek, černý a cayenský pepř. Vše důkladně promícháme.
  3. Plátky těsta filo necháme položené na sobě a vykrájíme z nich 40 čtverců o straně 15 cm. Z osmi čtërců krájíme kruhy o průměru 10 cm.
  4. Kulaté formy s odnímatelných dnem o průměru 10 cm vytřeme máslem, do každé vložíme čtverec těsta, potřeme máslem. Stejný postup opakujeme s dalšími sedmi čtverci. Těsto nezatlačujeme až do krajů forem.
  5. Na těsto ve formách naneseme čtvrtinu připravené náplně. Navrch položíme kruh z těsta a potřeme máslem. Přebývající těsto přehneme přes horní okraj a potřeme máslem. Stejným způsobem připravíme i ostatní páje.
  6. Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme 5 minut odstát a vyklopíme.