Spanakopittas
Ingredience
Cibule |
6 ks |
Hrozinky |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Muškátový oříšek |
0.25 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
4 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
60 g |
Špenát listový čerstvý |
250 g |
Sýr Feta |
60 g |
Těsto filo |
40 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené jarní cibulky a opékáme asi 2 minuty. Do hrnce vložíme opláchnutý špenát a zahřejeme, dokud nezvadne. Vařečkou z něj vymačkáme nadbytečnou tekutinu, kterou vylijeme.
- Do pánve přidáme připravený špenát, do měkka uvařenou rýži, pokrájené bylinky, na kostky rozkrájený sýr Fetta, nastrouhaný muškátový ořišek, černý a cayenský pepř. Vše důkladně promícháme.
- Plátky těsta filo necháme položené na sobě a vykrájíme z nich 40 čtverců o straně 15 cm. Z osmi čtërců krájíme kruhy o průměru 10 cm.
- Kulaté formy s odnímatelných dnem o průměru 10 cm vytřeme máslem, do každé vložíme čtverec těsta, potřeme máslem. Stejný postup opakujeme s dalšími sedmi čtverci. Těsto nezatlačujeme až do krajů forem.
- Na těsto ve formách naneseme čtvrtinu připravené náplně. Navrch položíme kruh z těsta a potřeme máslem. Přebývající těsto přehneme přes horní okraj a potřeme máslem. Stejným způsobem připravíme i ostatní páje.
- Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme 5 minut odstát a vyklopíme.