Plněné jehně
Ingredience
Česnek |
10 ks |
Cibule |
8 ks |
Játra jehněčí |
1 ks |
Jehněčí maso |
20 kg |
Máslo čerstvé |
300 g |
Máta |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
500 g |
Sůl |
3 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 160 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omyté jehně osolíme a naplníme nádivkou.
- Uvaříme jehněčí vnitřnosti (játra, srdce, ledviny, plíce, slezina), uvařené maso pokrájené na kousky dáme do mísy.
- Na 150 g másla podusíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní lžíci sladké papriky, promícháme a dáme do mísy k masu. Ještě přidáme předvařenou rýži, nakrájenou mátu, petrželku a nakrájený česnek.
- Zalijeme vínem, osolíme podle chuti a dobře vše promícháme.
- Touto nádivkou naplníme jehně, zašijeme, zbylým máslem ještě potřeme celé jehně a posypeme paprikou.
- Maso dáme na větší pekáč do dobře vyhřáté trouby, podlijeme 4 dl vody a pečeme pomalu (180-200 °C), dokud maso nebude měkké.
- Během pečení jehně potíráme vzniklým výpekem.