Plněné jehně

Ingredience


Česnek 10 ks
Cibule 8 ks
Játra jehněčí 1 ks
Jehněčí maso 20 kg
Máslo čerstvé 300 g
Máta 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 20 g
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Rýže loupaná 500 g
Sůl 3 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté jehně osolíme a naplníme nádivkou.
  2. Uvaříme jehněčí vnitřnosti (játra, srdce, ledviny, plíce, slezina), uvařené maso pokrájené na kousky dáme do mísy.
  3. Na 150 g másla podusíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní lžíci sladké papriky, promícháme a dáme do mísy k masu. Ještě přidáme předvařenou rýži, nakrájenou mátu, petrželku a nakrájený česnek.
  4. Zalijeme vínem, osolíme podle chuti a dobře vše promícháme.
  5. Touto nádivkou naplníme jehně, zašijeme, zbylým máslem ještě potřeme celé jehně a posypeme paprikou.
  6. Maso dáme na větší pekáč do dobře vyhřáté trouby, podlijeme 4 dl vody a pečeme pomalu (180-200 °C), dokud maso nebude měkké.
  7. Během pečení jehně potíráme vzniklým výpekem.