Husa nadívaná makarony
Ingredience
Husa domácí |
2 kg |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 dl |
Játra husí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Špagety, Makarony |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 45% |
50 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 dl |
Zakysaná smetana |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Husu očistíme, omyjeme a odřízneme končetiny. Husu vykostíme tak, že nám zůstane velký plát masa v celku, který z každé strany osolíme.
- Kůži neodstraňujeme! Husí játra podusíme na másle a pokrájíme na kostičky.
- V osolené vodě uvaříme do poloměkka makarony. Scedíme je a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, rozpuštěné máslo, 2 syrová vejce, nakrájená husí játra, sůl a pepř. Nádivku dobře promícháme a rozložíme ji na plát masa. Všechny strany k sobě dobře přišijeme tak, aby nám nádivka neutekla - kůže zůstane navrchu.
- Naplněnou husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ze všech stran do zlatohněda. V průběhu pečení husu otáčíme a poléváme výpekem. Když je husa upečená, vyndáme ji z pekáče, výpek slijeme, necháme chvíli vychladnout, pak z povrchu sejmeme husí tuk.
- Připravíme hříbkovou omáčku.
- Do hlubší menší pánve dáme rozehřát máslo a na něm krátce osmažíme očištěné pokrájené hříbky. Přilijeme k nim 1/2 dl vody, přidáme sůl a ještě je chvilku podusíme. Ve smetaně rozšleháme žloutky s hladkou moukou a smetanu přilijeme k hříbkům. Necháme krátce přejít varem a přidáme výpek z husy.
- Z husí rolády odstraníme nitě, nakrájíme plátky, které servírujeme s hříbkovou omáčkou.