Husa nadívaná makarony

Ingredience


Husa domácí 2 kg
Sůl 2 polévková lžíce
Voda pitná 3 dl
Játra husí 1 ks
Máslo čerstvé 20 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Špagety, Makarony 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 45% 50 g
Vejce slepičí 2 ks
Hříbky čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 dl
Zakysaná smetana 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Husu očistíme, omyjeme a odřízneme končetiny. Husu vykostíme tak, že nám zůstane velký plát masa v celku, který z každé strany osolíme.
  2. Kůži neodstraňujeme! Husí játra podusíme na másle a pokrájíme na kostičky.
  3. V osolené vodě uvaříme do poloměkka makarony. Scedíme je a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, rozpuštěné máslo, 2 syrová vejce, nakrájená husí játra, sůl a pepř. Nádivku dobře promícháme a rozložíme ji na plát masa. Všechny strany k sobě dobře přišijeme tak, aby nám nádivka neutekla - kůže zůstane navrchu.
  4. Naplněnou husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ze všech stran do zlatohněda. V průběhu pečení husu otáčíme a poléváme výpekem. Když je husa upečená, vyndáme ji z pekáče, výpek slijeme, necháme chvíli vychladnout, pak z povrchu sejmeme husí tuk.
  5. Připravíme hříbkovou omáčku.
  6. Do hlubší menší pánve dáme rozehřát máslo a na něm krátce osmažíme očištěné pokrájené hříbky. Přilijeme k nim 1/2 dl vody, přidáme sůl a ještě je chvilku podusíme. Ve smetaně rozšleháme žloutky s hladkou moukou a smetanu přilijeme k hříbkům. Necháme krátce přejít varem a přidáme výpek z husy.
  7. Z husí rolády odstraníme nitě, nakrájíme plátky, které servírujeme s hříbkovou omáčkou.