Tradiční provensálské daube

Ingredience


Ančovičky konzervované 50 g
Bobkový list 1 ks
Česnek 4 stroužek
Hovězí plec 700 g
Kapary 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 6 polévková lžíce
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 špetka
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Šalotka 4 ks
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 1 špetka
Vepřový bok 250 g
Víno červené 400 ml
Vývar z hovězích kostí 450 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso nakrájené na kousky, víno, olej, polovinu prolisovaného česneku a na kolečka pokrájenou šalotku vložíme do mísy, promícháme, přikryjeme a dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.
  2. Na kostky pokrájený bůček nebo slaninu povaříme 10 minut ve vodě a poté vodu slijeme.
  3. V hladkou pastu smícháme 4 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem.
  4. Marinádu z hovězího masa slijeme a odložíme. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí.
  5. Do hrnce vložíme vrstvu povařeného bůčku, vrstvu žampionů pokrájených na plátky, rajčat a hovězího masa. Vrstvy stále stejným způsobem střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni (svázaný bobkový list, tymián a petrželku) a sušenou pomerančovou kůru. Všechny suroviny podlijeme hovězím vývarem a odlitou marinádou. Na okraj naneseme z mouky připravenou pastu a hrnec přikryjeme.
  6. Připravený pokrm dusíme 2,5 hodiny v předehřáté troubě na 160 °C.
  7. V hmoždíři rozmělníme ančovičky, kapary a zbývající prolisovaný česnek. Směs, ocet a nakrájenou petrželku přidáme do pokrmu, hrnec opět přiklopíme a dusíme v troubě dalších 1,5 hodiny.