Tradiční provensálské daube
Ingredience
Ančovičky konzervované |
50 g |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Hovězí plec |
700 g |
Kapary |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 polévková lžíce |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 špetka |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Šalotka |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 špetka |
Vepřový bok |
250 g |
Víno červené |
400 ml |
Vývar z hovězích kostí |
450 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 250 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí maso nakrájené na kousky, víno, olej, polovinu prolisovaného česneku a na kolečka pokrájenou šalotku vložíme do mísy, promícháme, přikryjeme a dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.
- Na kostky pokrájený bůček nebo slaninu povaříme 10 minut ve vodě a poté vodu slijeme.
- V hladkou pastu smícháme 4 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem.
- Marinádu z hovězího masa slijeme a odložíme. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí.
- Do hrnce vložíme vrstvu povařeného bůčku, vrstvu žampionů pokrájených na plátky, rajčat a hovězího masa. Vrstvy stále stejným způsobem střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni (svázaný bobkový list, tymián a petrželku) a sušenou pomerančovou kůru. Všechny suroviny podlijeme hovězím vývarem a odlitou marinádou. Na okraj naneseme z mouky připravenou pastu a hrnec přikryjeme.
- Připravený pokrm dusíme 2,5 hodiny v předehřáté troubě na 160 °C.
- V hmoždíři rozmělníme ančovičky, kapary a zbývající prolisovaný česnek. Směs, ocet a nakrájenou petrželku přidáme do pokrmu, hrnec opět přiklopíme a dusíme v troubě dalších 1,5 hodiny.