Vitello tonnato
Ingredience
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Citrony |
1 ks |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
250 ml |
Olivy černé |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí ledviny |
900 g |
Tuňák v oleji |
150 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Maso potřeme olejem, přidáme pepř, sůl a vložíme na pekáč. Můžeme přikrýt alobalem a pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 230 °C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 1,5 hodiny. Upečené maso necháme zcela vychladnout, šťávu slijeme a odložíme.
- Vejce rozmixujeme společně se lžící citronové šťávy a špetkou soli. Olej z tuňáka doplníme olivovým olejem na 300 ml a za stálého míchání přidáváme po kapkách do našlehaných vajec, dokud nevznikne hladká majonéza. Vmixujeme tuňáka a případně ještě dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Vmícháme šťávu odlitou z masa. Omáčka musí být tekutá.
- Maso pokrájíme na velmi tenké plátky. Část masa rozložíme na talíř, přelijeme připravenou omáčkou a stejným způsobem vrstvíme i zbývající plátky. Skončíme vrstvou omáčky, přikryjeme a vložíme na noc do lednice.
- Pokrm obložíme rozpůlenými vypeckovanými a okapanými kapary, špetkou nakrájené petrželky a stroužky citronu.