Osso bucco s citrusovou kůrou

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 250 g
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 250 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1.5 špetka
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Rajčata 1 kg
Sůl 1.5 špetka
Telecí koleno 1.5 kg
Víno bílé 225 ml
Vývar z hovězích kostí 225 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mikrotenový sáček naplníme moukou, solí a pepřem. Postupně do sáčku vkládáme plátky masa, protřepeme, vyjmeme a setřepeme z nich nadbytečnou mouku.
  2. Rajčata oloupeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na kostičky. Pokud použijeme nakrájená rajčata z konzervy, necháme je na sítu okapat.
  3. V hrnci zahřejeme lžíci oleje, vložíme maso a 10 minut z každé strany opékáme, dokud maso mírně nezhnědne. Opečené plátky odložíme na talíř.
  4. Podle potřeby přidáme do hrnce olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme ji doměkka. Vmícháme na kostičky nakrájenou mrkev a pečeme ji tak dlouho, dokud není měkká.
  5. Přidáme rajčata, víno, vývar a natrhané lístky bazalky, zamícháme, vložíme maso a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vše pod pokličkou zhruba 1 hodinu zvolna dusíme. Zkontrolujeme, zda je maso dobře uvařené a pokud není, dusíme dalších 10 minut.
  6. Hotové maso posypeme nadrobno pokrájeným česnekem a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Opět přiklopíme a dusíme dalších 10 minut. Podle potřeby dochutíme a ozdobíme nakrájenou petrželkou.