Osso bucco s citrusovou kůrou
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
250 g |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1.5 špetka |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
1 kg |
Sůl |
1.5 špetka |
Telecí koleno |
1.5 kg |
Víno bílé |
225 ml |
Vývar z hovězích kostí |
225 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mikrotenový sáček naplníme moukou, solí a pepřem. Postupně do sáčku vkládáme plátky masa, protřepeme, vyjmeme a setřepeme z nich nadbytečnou mouku.
- Rajčata oloupeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na kostičky. Pokud použijeme nakrájená rajčata z konzervy, necháme je na sítu okapat.
- V hrnci zahřejeme lžíci oleje, vložíme maso a 10 minut z každé strany opékáme, dokud maso mírně nezhnědne. Opečené plátky odložíme na talíř.
- Podle potřeby přidáme do hrnce olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme ji doměkka. Vmícháme na kostičky nakrájenou mrkev a pečeme ji tak dlouho, dokud není měkká.
- Přidáme rajčata, víno, vývar a natrhané lístky bazalky, zamícháme, vložíme maso a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vše pod pokličkou zhruba 1 hodinu zvolna dusíme. Zkontrolujeme, zda je maso dobře uvařené a pokud není, dusíme dalších 10 minut.
- Hotové maso posypeme nadrobno pokrájeným česnekem a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Opět přiklopíme a dusíme dalších 10 minut. Podle potřeby dochutíme a ozdobíme nakrájenou petrželkou.