Provensálské jehněčí na grilu
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Jehněčí kýta |
1.5 kg |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 hrst |
Tapenáda se zelenými olivami |
4 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 hrst |
Víno červené |
750 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vykostěné maso vodorovně neúplně rozřízneme směrem od kapsy, která vznikla při odstraňování kosti. Nedořízneme maso úplně, abychom jej mohli rozložit na velký plát.
- Připravené maso vložíme do mísy, přidáme červené víno, nakrájené stroužky česneku a olej. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 6 hodin (lépe 24 hodin) marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme.
- Než budeme maso grilovat, vyjmeme jej z marinády a osušíme. Maso naplocho rozložíme a propíchneme jej 2-3 grilovacími jehlami, aby se při grilování nekroutilo. Po obou stranách potřeme tapenádou.
- Grilovací rošt potřeme olejem a položíme na něj maso. Nad žhavým dřevěným uhlím, ve výšce asi 10 cm, grilujeme z obou stran, vždy po dobu 5 minut. V pětiminutových intervalech obrátíme ještě dvakrát a pokaždé potřeme tapenádou. Jestliže se nám bude maso připalovat, posuneme rošt na 15 cm nad uhlí. Po 20-25 minutách bude maso středně propečené.
- Opečené maso odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Rozkrájíme jej na tenké plátky, které ozdobíme snítkami rozmarýnu a tymiánu.