Hustá rybí polévka

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 0 špetka
Krevety tygří - loupané 1 kg
Mušle srdcovky 230 g
Okouník mořský 700 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Vývar rybí 700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Srdcovky nebo zaděnky namočíme na 30 minut do mírně osolené vody. Poté je vydrhneme, abychom odstranili případný písek, a opláchneme. Měkkýše, kteří mají polámanou schránku nebo se po zaťukání na lasturu neuzavřou, vyhodíme.
  2. Z ryb odstraníme kůži, kosti a nakrájíme je na kousky. Z krevet odlomíme hlavičky a odloupneme krunýře, ocásek jim na ozdobu ponecháme. Krevety na hřbetě nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku.
  3. V hrnci zahřejeme olej a za stálého míchání na něm 5 minut pečeme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek a opékáme další 2 minuty. Nesmí nám včak zhnědnout.
  4. Přidáme rozpůlená, vydlabaná a nakrájená rajčata, rybí vývar, rajčatový protlak, tymián, šafrán a cukr. Hrnec přiklopíme pokličkou a zvolna 15 minut vaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Vložíme do hrnce ryby, srdcovky nebo zaděnky, krevety a vaříme tak dlouho, dokud se schránky měkkýšů neotevřou a rybí maso nezměkne. Všechny uzavřené měkkýše odstraníme. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou petrželkou.