Hustá rybí polévka
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
0 špetka |
Krevety tygří - loupané |
1 kg |
Mušle srdcovky |
230 g |
Okouník mořský |
700 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vývar rybí |
700 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Srdcovky nebo zaděnky namočíme na 30 minut do mírně osolené vody. Poté je vydrhneme, abychom odstranili případný písek, a opláchneme. Měkkýše, kteří mají polámanou schránku nebo se po zaťukání na lasturu neuzavřou, vyhodíme.
- Z ryb odstraníme kůži, kosti a nakrájíme je na kousky. Z krevet odlomíme hlavičky a odloupneme krunýře, ocásek jim na ozdobu ponecháme. Krevety na hřbetě nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku.
- V hrnci zahřejeme olej a za stálého míchání na něm 5 minut pečeme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek a opékáme další 2 minuty. Nesmí nám včak zhnědnout.
- Přidáme rozpůlená, vydlabaná a nakrájená rajčata, rybí vývar, rajčatový protlak, tymián, šafrán a cukr. Hrnec přiklopíme pokličkou a zvolna 15 minut vaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Vložíme do hrnce ryby, srdcovky nebo zaděnky, krevety a vaříme tak dlouho, dokud se schránky měkkýšů neotevřou a rybí maso nezměkne. Všechny uzavřené měkkýše odstraníme. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou petrželkou.