Sarma ve špenátových listech
Ingredience
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso zadní |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rýže loupaná |
50 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřová plec |
350 g |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Olej slunečnicový |
50 g |
Rajčatová šťáva |
2 dl |
Špenát listový čerstvý |
1 kg |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
Zakysaná smetana |
2 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat.
- Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy.
- Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko.
- Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu.
- Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy.
- Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme.
- Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku.
- V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,
- na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou.
- Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
- Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny.
- Během dušení přiléváme vodu.
- Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme.
- Sarmu podáváme se zakysanou smetanou.