Sarma ve špenátových listech

Ingredience


Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 250 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rýže loupaná 50 g
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová plec 350 g
Cibule 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Olej slunečnicový 50 g
Rajčatová šťáva 2 dl
Špenát listový čerstvý 1 kg
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 dl
Zakysaná smetana 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat.
  2. Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko.
  4. Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu.
  5. Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy.
  6. Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme.
  7. Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku.
  8. V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,
  9. na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou.
  10. Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
  11. Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny.
  12. Během dušení přiléváme vodu.
  13. Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme.
  14. Sarmu podáváme se zakysanou smetanou.