Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou

Ingredience


Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Hřebenatka 20 ks
Máslo čerstvé 60 g
Pepř černý mletý 1.5 špetka
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Šafrán 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Sůl 1.5 špetka
Víno šumivé (sekt) 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při vysoké teplotě rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, vložíme do ní šafrán a pražíme jej tak dlouho, dokud nezačne vonět. Poté jej rychle vyndáme na talíř.
  2. Na pánvi zahřejeme máslo, přisypeme polovinu hřebenatek a 2 minuty je opékáme. Obrátíme je a opékáme další 1,5-2 minuty. Musejí být propečené v celé tloušťce, tužší, než byly syrové a neprůhledné. Hotové je přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme je teplé. Stejně připravíme i zbytek, podle potřeby doplňujeme máslo.
  3. Do šťávy nasypeme za stálého míchání opražený šafrán, přidáme šampaňské víno nebo jiný sekt, smetanu a zachycenou šťávu z hřebenatek. Omáčku přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, než zhoustne tak, že zůstává na spodní straně lžíce.
  4. Přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme hřebenatky a prohřejeme je. Na talíři ozdobíme petrželkou.