Telecí řízek s glazovanými meruňkami

Ingredience


Citronová kůra 5 g
Citronová šťáva 40 ml
Cukr krupice 125 g
Máslo čerstvé 20 g
Meruňky 16 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 125 g
Olej stolní 20 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 250 g
Sůl 1 špetka
Telecí kotlety 800 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 250 ml
Zázvor mletý 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky masa jemně rozklepeme a obalíme v mouce, kterou jsme si smíchali s trochou pepře a soli, poté obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, kterou dlaní k plátku mase jemně přitlačíme. Obalené plátky masa rozložíme na tác a necháme v lednici 30 minut odležet.
  2. Glazované meruňky si připravíme v kastrůlku. Vložíme do něj sušené meruňky, smícháme s vodou, cukrem, mletým zázvorem, trochou citronové šťávy a vše přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Lžící s otvorem vytáhneme meruňky z kastrůlku, necháme okapat a dáme na stranu. Šťávu dále vaříme do zhoustnutí, dokud není hustá jako sirup. Na pánvi si rozpálíme olej a máslo a obalené plátky osmahneme po obou stranách.
  3. Osmažené plátky masa klademe na předehřátý talíř. Doprostřed na každý řízek položíme 4 glazované meruňky, které ještě pokapeme připraveným sirupem a dozdobíme slabým proužkem citronové kůry.
  4. Jako přílohu použijeme zeleninu.