Telecí řízek s glazovanými meruňkami
Ingredience
Citronová kůra |
5 g |
Citronová šťáva |
40 ml |
Cukr krupice |
125 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Meruňky |
16 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 g |
Olej stolní |
20 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Telecí kotlety |
800 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Zázvor mletý |
5 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plátky masa jemně rozklepeme a obalíme v mouce, kterou jsme si smíchali s trochou pepře a soli, poté obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, kterou dlaní k plátku mase jemně přitlačíme. Obalené plátky masa rozložíme na tác a necháme v lednici 30 minut odležet.
- Glazované meruňky si připravíme v kastrůlku. Vložíme do něj sušené meruňky, smícháme s vodou, cukrem, mletým zázvorem, trochou citronové šťávy a vše přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Lžící s otvorem vytáhneme meruňky z kastrůlku, necháme okapat a dáme na stranu. Šťávu dále vaříme do zhoustnutí, dokud není hustá jako sirup. Na pánvi si rozpálíme olej a máslo a obalené plátky osmahneme po obou stranách.
- Osmažené plátky masa klademe na předehřátý talíř. Doprostřed na každý řízek položíme 4 glazované meruňky, které ještě pokapeme připraveným sirupem a dozdobíme slabým proužkem citronové kůry.
- Jako přílohu použijeme zeleninu.