Opékaná zelenina

Ingredience


Bazalka 1 špetka
Čekanka 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibulka jarní 1 ks
Cuketa 1 ks
Fenykl čerstvý 1 ks
Lilek 1 ks
Olej olivový 1 dl
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu podle potřeby očistíme a pokrájíme. Lilky a cukety po obou stranách seřízneme a nakrájíme na plátky silné 5 mm. Čekanku rozpůlíme podélně. Odstraníme z fenyklu vějířovité listy a hlízy a napříč nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavené semen rozkrájíme na čtvrtky. Bílou část jarních cibulek rozpůlíme nebo ponecháme vcelku.
  2. Připravenou zeleninu smícháme v míse a pokapeme olivovým olejem ochuceným česnekem. Oleje nesmí být mnoho. Opět promícháme.
  3. Na vysokou teplotu zahřejeme pánev mírně potřenou olejem. Do jedné vrstvy rozložíme na pánev zeleninu a opékáme tak dlouho, dokud nezačne měknout. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka i z druhé strany, poté ji vyjmeme na mísu. Postupně stejným způsobem připravíme i ostatní zeleninu. Délka pečení je závislá na druhu vybrané zeleniny a na jejím stáří.
  4. Dokud je opečená zelenina ještě horká, podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ozdobíme lístky čerstvé bazalky.