Opékaná zelenina
Ingredience
Bazalka |
1 špetka |
Čekanka |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibulka jarní |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Fenykl čerstvý |
1 ks |
Lilek |
1 ks |
Olej olivový |
1 dl |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Zeleninu podle potřeby očistíme a pokrájíme. Lilky a cukety po obou stranách seřízneme a nakrájíme na plátky silné 5 mm. Čekanku rozpůlíme podélně. Odstraníme z fenyklu vějířovité listy a hlízy a napříč nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavené semen rozkrájíme na čtvrtky. Bílou část jarních cibulek rozpůlíme nebo ponecháme vcelku.
- Připravenou zeleninu smícháme v míse a pokapeme olivovým olejem ochuceným česnekem. Oleje nesmí být mnoho. Opět promícháme.
- Na vysokou teplotu zahřejeme pánev mírně potřenou olejem. Do jedné vrstvy rozložíme na pánev zeleninu a opékáme tak dlouho, dokud nezačne měknout. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka i z druhé strany, poté ji vyjmeme na mísu. Postupně stejným způsobem připravíme i ostatní zeleninu. Délka pečení je závislá na druhu vybrané zeleniny a na jejím stáří.
- Dokud je opečená zelenina ještě horká, podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ozdobíme lístky čerstvé bazalky.