Jehněčí s fazolemi a rajčaty
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Fazole bílé |
500 g |
Jehněčí kýta |
1 kg |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
40 ml |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Přes noc necháme fazole namočené ve vodě, druhý den je scedíme, pečlivě propláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme čerstvou vodou, aby byly zcela ponořené. Do hrnce k fazolím přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, stroužek česneku, sůl a celý pepř, přivedeme vodu do varu. V první fázi vaříme odkryté a odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří. Jakmile se pěna přestane tvořit, hrnec přiklopíme pokličkou. Vaříme 90 až 120 minut při mírné teplotě.
- Z masa odkrojíme přebytečný tuk a ochutíme dle vlastní chuti. V mase uděláme malé zářezy, do kterých vložíme jemné plátky česneku z jednoho stroužku. Takto česnekem prošpikované jehněčí vložíme do zapékací mísy, přidáme šálek vody a polovinu másla, vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Maso pečeme asi 75 minut, dle potřeby podléváme. Po upečení by mělo zůstat růžové.
- Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, mírně osmahneme, přidáme pokrájená rajčata, scezené fazole a půl šálku šťávy z pečeného masa. Vše zakryjeme a mírně povaříme asi 15 minut.
- Na talíře položíme pečené jehněčí maso, fazole promíchané s petrželkou umístíme zvlášť.