Jehněčí s fazolemi a rajčaty

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 3 ks
Fazole bílé 500 g
Jehněčí kýta 1 kg
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 40 ml
Rajčata 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přes noc necháme fazole namočené ve vodě, druhý den je scedíme, pečlivě propláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme čerstvou vodou, aby byly zcela ponořené. Do hrnce k fazolím přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, stroužek česneku, sůl a celý pepř, přivedeme vodu do varu. V první fázi vaříme odkryté a odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří. Jakmile se pěna přestane tvořit, hrnec přiklopíme pokličkou. Vaříme 90 až 120 minut při mírné teplotě.
  2. Z masa odkrojíme přebytečný tuk a ochutíme dle vlastní chuti. V mase uděláme malé zářezy, do kterých vložíme jemné plátky česneku z jednoho stroužku. Takto česnekem prošpikované jehněčí vložíme do zapékací mísy, přidáme šálek vody a polovinu másla, vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Maso pečeme asi 75 minut, dle potřeby podléváme. Po upečení by mělo zůstat růžové.
  3. Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, mírně osmahneme, přidáme pokrájená rajčata, scezené fazole a půl šálku šťávy z pečeného masa. Vše zakryjeme a mírně povaříme asi 15 minut.
  4. Na talíře položíme pečené jehněčí maso, fazole promíchané s petrželkou umístíme zvlášť.