Plněné lilky Imám Bayildi

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Hrozinky 3 polévková lžíce
Kmín římský 0.5 kávová lžička
Lilek 2 ks
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 3 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 800 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme tak, že v nich zůstane dužnina silná zhruba 5 mm. Vydlabanou dužninu nadrobno nakrájíme, vložíme na síto, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Poté pod studenou tekoucí vodou opláchneme a osušíme papírovými utěrkami.
  2. Na velké pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a při střední teplotě ji za častého míchání opečeme doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
  3. Přidáme rajčata, dužninu z lilků, hrozinky, nadrobno nakrájenou petrželku, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, kmín a cayenský pepř. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání zvolna 20 minut vaříme, dokud směs nezhoustne.
  4. Hotovou směsí naplníme vydlabané lilky tak, aby vydlabané místo mírně přesahovala. Naplněné lilky rozložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem.
  5. Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Zapečené lilky podáváme ozdobené snítkami petrželky, chlazené i horké. Vhodnou přílohou je šafránová rýže.