Plněné lilky Imám Bayildi
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
3 polévková lžíce |
Kmín římský |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme tak, že v nich zůstane dužnina silná zhruba 5 mm. Vydlabanou dužninu nadrobno nakrájíme, vložíme na síto, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Poté pod studenou tekoucí vodou opláchneme a osušíme papírovými utěrkami.
- Na velké pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a při střední teplotě ji za častého míchání opečeme doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
- Přidáme rajčata, dužninu z lilků, hrozinky, nadrobno nakrájenou petrželku, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, kmín a cayenský pepř. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání zvolna 20 minut vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Hotovou směsí naplníme vydlabané lilky tak, aby vydlabané místo mírně přesahovala. Naplněné lilky rozložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem.
- Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Zapečené lilky podáváme ozdobené snítkami petrželky, chlazené i horké. Vhodnou přílohou je šafránová rýže.