Glazované cibulky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule perlová 500 g
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Ocet ze šampaňského - Balsamic 0.5 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
Vývar zeleninový 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme vodu k varu, cibulky vložíme do žáruvzdorné misky a přelijeme vroucí vodou. Necháme 2 minuty odstát, vodu slijeme a cibulky oloupeme.
  2. V hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, vložíme cibulky a za stálého míchání je po dobu 8 minut opékáme ze všech stran dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
  3. Vmícháme 1 lžíci lístků tymiánu, cukr, vývar, červený vinný ocet a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tekutinu přivedeme k varu, snížíme teplotu a 10 minut zvolna cibulky vaříme doměkka.
  4. Zda jsou cibulky dostatečně měkké, vyzkoušíme špičkou nože. Omáčka se za tu dobu přemění v sirupovitou glazuru.
  5. Do omáčky vmícháme ocet balsamico, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme horké i studené, ozdobené snítkami tymiánu.