Gratinovaná květáková terina

Ingredience


Květák 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 100 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný a omytý květák uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat a vychladnout.
  2. Změklé máslo (3 lžíce) utřeme se žloutky a z bílků ušleháme pevný sníh.
  3. Uvařený květák najemno nasekáme, přidáme utřené máslo se žloutky, sůl, pepř a strouhanku. Nakonec zlehka vmícháme sníh a vše dobře promícháme.
  4. Směs rozetřeme do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v silně vyhřáté troubě dozlatova.