Gratinovaná květáková terina
Ingredience
Květák |
1 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný a omytý květák uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat a vychladnout.
- Změklé máslo (3 lžíce) utřeme se žloutky a z bílků ušleháme pevný sníh.
- Uvařený květák najemno nasekáme, přidáme utřené máslo se žloutky, sůl, pepř a strouhanku. Nakonec zlehka vmícháme sníh a vše dobře promícháme.
- Směs rozetřeme do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v silně vyhřáté troubě dozlatova.