Konzervované citrony
Ingredience
Bobkový list |
4 ks |
Citrony |
4 ks |
Sůl |
2 kg |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Citrony důkladně opláchneme teplou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Poté je od vrcholku nařízneme na čtvrtky tak, abychom je od sebe zcela neoddělili.
- Do zavařovací sklenice o objemu 2 litry nasypeme sůl, jejíž vrstva by měla být asi 5 mm. Na vrstvu soli položíme rozevřený citron, vložíme bobkový list a zcela zasypeme solí. Stejně postupujeme i u zbývajících citronů.
- Nakonec všechny citrony stlačíme vařečkou, aby se z nich uvolnila šťáva. Přisypeme ještě trochu soli a sklenici důkladně uzavřeme. Poté nejméně na 1 měsíc uložíme, je však potřeba každý den sklenici převrátit.
- Citrony používáme postupně, podle druhu receptu. Někdy využijeme pouze kůru, jindy kůru i dužninu. Před podáváním důkladně opláchneme.