Konzervované citrony

Ingredience


Bobkový list 4 ks
Citrony 4 ks
Sůl 2 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Citrony důkladně opláchneme teplou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Poté je od vrcholku nařízneme na čtvrtky tak, abychom je od sebe zcela neoddělili.
  2. Do zavařovací sklenice o objemu 2 litry nasypeme sůl, jejíž vrstva by měla být asi 5 mm. Na vrstvu soli položíme rozevřený citron, vložíme bobkový list a zcela zasypeme solí. Stejně postupujeme i u zbývajících citronů.
  3. Nakonec všechny citrony stlačíme vařečkou, aby se z nich uvolnila šťáva. Přisypeme ještě trochu soli a sklenici důkladně uzavřeme. Poté nejméně na 1 měsíc uložíme, je však potřeba každý den sklenici převrátit.
  4. Citrony používáme postupně, podle druhu receptu. Někdy využijeme pouze kůru, jindy kůru i dužninu. Před podáváním důkladně opláchneme.