Kandovaná citrusová kůra

Kandovaná citrusová kůra - obrázek

Ingredience


Citrony 1 ks
Čokoláda hořká 125 g
Cukr krupice 600 g
Limetka 1 ks
Pomeranče 1 ks
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pomeranč rozkrájíme na čtvrtky a vymačkáme z něj šťávu, kterou již nebudeme potřebovat. Každou čtvrtku ještě podélně rozpůlíme. Oddělíme dužninu od kůry a odstraníme bílou vrstvu pod kůrou, protože ta by mohla způsobit, že kůra bude hořká.
  2. Stejný postup opakujeme i u citronů a limetek. Jen s tím rozdílem, že limetky rozkrájíme pouze na čtvrtky.
  3. Každý kousek kůry rozkrájíme na 3-4 tenké proužky, které vložíme do vroucí vody a 30 vteřin povaříme. Poté kůru vyjmeme a necháme okapat.
  4. Ve vodě za občasného míchání rozpustíme cukr, takže nám vznikne sirup, který také za občasného zamíchání přivedeme k varu. Jakmile voda zprůzrační, zmírníme teplotu vaření na minimum.
  5. Vložíme do vody proužky kůry a bez míchání 30 minut povaříme. Celé odstavíme a necháme minimálně 6 hodin stát. Poté bez zamíchání sejmeme ze sirupu tenkou vrstvu, která se na povrchu vytvoří.
  6. Pečící plech vyložíme alobalem a rozložíme na něj jednotlivé proužky kůry, ze kterých setřepáváme nadbytečnou tekutinu. Pak necháme kůru oschnout.
  7. Jestliže chceme kůru ještě máčet v čokoládě, musíme si rozpustit čokoládu a jednotlivé proužky v ní namočit. Ty pak opět položíme na alobal, aby na nich čokoláda ztuhla.
  8. Kandovanou kůru si uložíme do dobře uzavíratelné nádoby a spotřebováváme podle potřeby.