Středomořský rybí vývar
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Fenykl sladký - hlíza |
2 ks |
Kapr obecný |
2 kg |
Petržel kudrnka |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno bílé |
125 ml |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybí odřezky a kosti důkladně opláchneme pod studenou vodou, abychom případně odstranili zbytky krve. Vložíme je do velikého hrnce a zalijeme vodou. Přidáme špetku soli a začneme vařit. Voda by však neměla zcela přijít k varu.
- V průběhu vaření sbíráme z povrchu pěnu, která se nám zde vytvoří. Teplotu vaření zmírníme na minimum a bez pokličky vaříme zhruba 30 minut.
- Rajčata, fenykl, česnek a pórek nakrájíme na velké kousky a pórek důkladně propláchneme vodou. Rybí vývar procedíme do čistého hrnce, zachycené části již nepoužijeme. Vložíme připravenou zeleninu, bouquet garni (svázaný tymián, petrželka a řapíkatý celer) a přilijeme víno. Zvolna přivedeme k varu, pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, tak ji sebereme.
- Zmírníme teplotu vaření, částečně přikryjeme pokličkou a vaříme zhruba 30 minut, aby nám v hrnci zbyly 2 litry vývaru. Hotový vývar přecedíme do mísy, necháme vychladnout a vložíme do lednice, kde nám v přikryté nádobě vydrží 2 dny.