Skordalia

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 60 g
Mandle 150 g
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 150 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 ks
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ze staršího chleba odstraníme kůrky a středy rozlámeme na kousky. Chléb vložíme do misky, přelijeme vodou a 10-15 minut necháme máčet. Poté nadbytečnou tekutinu vymačkáme a chléb odložíme.
  2. Neloupané mandle přelijeme horkou vodou, necháme asi 30 vteřin odstát a potom vodu slijeme. Spařené mandle oloupeme.
  3. Nahrubo nakrájený česnek vložíme spolu s mandlemi do mixéru a rozmixujeme. Přidáme namočený chléb a mixujeme tak dlouho, dokud se přísady důkladně nepromíchají. Za stálého mixování přiléváme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá pasta. Vmixujeme ocet a podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Připravenou omáčku Skordalia uložíme v misce do lednice, kde vydrží až 4 dny. Před podáváním ji ozdobíme snítkami koriandru nebo petrželky.