Skordalia
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
60 g |
Mandle |
150 g |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Ze staršího chleba odstraníme kůrky a středy rozlámeme na kousky. Chléb vložíme do misky, přelijeme vodou a 10-15 minut necháme máčet. Poté nadbytečnou tekutinu vymačkáme a chléb odložíme.
- Neloupané mandle přelijeme horkou vodou, necháme asi 30 vteřin odstát a potom vodu slijeme. Spařené mandle oloupeme.
- Nahrubo nakrájený česnek vložíme spolu s mandlemi do mixéru a rozmixujeme. Přidáme namočený chléb a mixujeme tak dlouho, dokud se přísady důkladně nepromíchají. Za stálého mixování přiléváme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá pasta. Vmixujeme ocet a podle chuti osolíme a opepříme.
- Připravenou omáčku Skordalia uložíme v misce do lednice, kde vydrží až 4 dny. Před podáváním ji ozdobíme snítkami koriandru nebo petrželky.