Orzo se špenátem a bylinkami

Ingredience


Čekanka 1 ks
Cibulka jarní 4 ks
Citrony 1 ks
Koriandr čerstvý 20 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 20 g
Roketa 150 g
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Feta 60 g
Těstoviny vařené (průměr) 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a uvaříme v ní těstoviny. Vaříme je podle návodu na obalu, většinou tak 8-10 minut. Těstoviny musí být měkké, ale pevné.
  2. Do mísy se studenou vodou vložíme 12 kostek ledu. Ze špenátu odstraníme tuhé stonky a listy důkladně opláchneme. Nahrubo nakrájíme roketu, koriandr, petrželku a zelené části cibulek.
  3. V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme připravené bylinky a zeleninu a vaříme 15 vteřin. Poté slijeme a prudce ochladíme ve vodě s ledem, aby bylinky se zeleninou neztratily zelenou barvu. Poté, co vše vychladne, vymačkáme z nich nadbytečnou vodu a vše rozmixujeme v mixéru.
  4. Přidáme panenský olivový olej a olivový olej a opět důkladně mixujeme, dokud se vše nepromíchá. Směs vmícháme do uvařených těstovin a podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Talíře nazdobíme listy čekanky radicchio, na které navršíme těstoviny. Podle chuti můžeme posypat nastrouhaným sýrem feta a ozdobit stroužky citronu. Lze podávat horké nebo vychladlé na pokojovou teplotu.