Zelná polévka z Béarnu
Ingredience
Brambory |
150 g |
Brukev řepka |
150 g |
Fazole bílé |
150 g |
Husí maso |
250 g |
Husí sádlo |
100 g |
Slanina vepřová |
160 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
150 g |
Veka |
200 g |
Voda pitná |
2 l |
Zelí hlávkové bílé |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme do horkého hrnce. Začne se škvařit a jamile pustí trochu tuku, přidáme pokrájené husí maso i se sádlem. Minutku necháme maso smažit v sádle a přisypeme zeleninu pokrájenou na menší kousky. Brukev, brambory a zelí. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme fazole. Vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Polévku scedíme a tučný vývar dáme stranou.
- Uvařenou směs zeleniny a masa vložíme do pekáčku, poklademe kousky bílé veky, zasypeme strouhaným sýrem a pokapeme tukem, který jsme sebrali lžící z vývaru, kde se zelenina s masem vařila. Zapékáme ve vyhřáté troubě 10 minut.
- Podáváme zvlášť tučný vývar v polévkové míse a zvlášť pekáček se zapečenou zeleninou s masem.