Zelná polévka z Béarnu

Ingredience


Brambory 150 g
Brukev řepka 150 g
Fazole bílé 150 g
Husí maso 250 g
Husí sádlo 100 g
Slanina vepřová 160 g
Sýr Ementál (Primátor) 150 g
Veka 200 g
Voda pitná 2 l
Zelí hlávkové bílé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme do horkého hrnce. Začne se škvařit a jamile pustí trochu tuku, přidáme pokrájené husí maso i se sádlem. Minutku necháme maso smažit v sádle a přisypeme zeleninu pokrájenou na menší kousky. Brukev, brambory a zelí. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme fazole. Vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Polévku scedíme a tučný vývar dáme stranou.
  2. Uvařenou směs zeleniny a masa vložíme do pekáčku, poklademe kousky bílé veky, zasypeme strouhaným sýrem a pokapeme tukem, který jsme sebrali lžící z vývaru, kde se zelenina s masem vařila. Zapékáme ve vyhřáté troubě 10 minut.
  3. Podáváme zvlášť tučný vývar v polévkové míse a zvlášť pekáček se zapečenou zeleninou s masem.