Zapečené kuře s brokolicí a omáčkou Mornay
Ingredience
Brokolice |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Kuřecí prsa |
600 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
3 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na 2 lžících másla dorůžova osmahneme mouku, zalijeme smetanou, rozšleháme a zvolna vaříme 20 minut. Osolíme, přisypeme nasekanou petrželku a špetku muškátu. Omáčku necháme prochladnout a potom do ní vmícháme nastrouhaný sýr a žloutky.
- Oloupanou, nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na zbylém másle, přidáme očištěné, na nudličky nakrájené kuřecí maso, očištěnou, na růžičky rozebranou brokolici, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka a do odpaření tekutiny.
- Do zapékací mísy nalijeme trochu omáčky, vložíme maso s brokolicí a přelijeme zbylou omáčkou.
- Pokrm zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.