Zapečené kuře s brokolicí a omáčkou Mornay

Ingredience


Brokolice 200 g
Cibule 1 ks
Kuřecí prsa 600 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 3 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na 2 lžících másla dorůžova osmahneme mouku, zalijeme smetanou, rozšleháme a zvolna vaříme 20 minut. Osolíme, přisypeme nasekanou petrželku a špetku muškátu. Omáčku necháme prochladnout a potom do ní vmícháme nastrouhaný sýr a žloutky.
  2. Oloupanou, nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na zbylém másle, přidáme očištěné, na nudličky nakrájené kuřecí maso, očištěnou, na růžičky rozebranou brokolici, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka a do odpaření tekutiny.
  3. Do zapékací mísy nalijeme trochu omáčky, vložíme maso s brokolicí a přelijeme zbylou omáčkou.
  4. Pokrm zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
  5. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.