Gratinovaný kuřecí salpikon
Ingredience
Hrášek mražený |
250 g |
Kuře |
1500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěné kuře vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a bez pokličky uvaříme doměkka. Potom maso vykostíme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Vývar necháme vyvařit na polovinu množství.
- Hladkou mouku osmahneme na másle dozlatova, zalijeme vývarem, rozšleháme a zvolna necháme zhoustnout na mírném ohni. Přilijeme smetanu, okořeníme muškátem a nasekanou petrželkou a povaříme 20 minut. Nakonec vsypeme hrášek.
- Hotovou omáčku necháme prochladnout a přidáme do ní 2 lžíce nastrouhaného sýra. Nalijeme na maso, posypeme zbylým sýrem a ve vyhřáté troubě zapečeme.
- Podáváme s těstovinami nebo s bramborovými noky a čerstvou zeleninou.