Kostky s mandlovou krustičkou

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 275 g
Cukr vanilka 1 ks
Mandle 75 g
Máslo čerstvé 75 g
Mouka pšeničná hladká T 650 115 g
Skořice mletá 5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Zázvor mletý 5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si pekáček cca 33 x 23 cm, vyložíme pečícím papírem, pomažeme tukem, troubu si předehřejeme na 190 °C.
  2. Odvážených 50 g cukru umícháme s máslem, přidáme žloutek, citronovou šťávu a kůru, vanilkový cukr a šlehačku. Poté vmícháme postupně prosátou mouku a těsto dobře vypracujeme. Natlačíme do pekáče a pečeme zhruba 15 minut, až lehce zezlátne. Troubu nevypínáme.
  3. Na krustu smícháme 225 g cukru, mandle pokrájené na plátky, bílky, koření a na plotně necháme asi jednu minutu přejít varem. Polevu nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v troubě pečeme cca 45 minut. Upečené těsto necháme ve formě vychladnout, poté nakrájíme na čtverce.