Kostky s mandlovou krustičkou
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
275 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mandle |
75 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
115 g |
Skořice mletá |
5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Zázvor mletý |
5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si pekáček cca 33 x 23 cm, vyložíme pečícím papírem, pomažeme tukem, troubu si předehřejeme na 190 °C.
- Odvážených 50 g cukru umícháme s máslem, přidáme žloutek, citronovou šťávu a kůru, vanilkový cukr a šlehačku. Poté vmícháme postupně prosátou mouku a těsto dobře vypracujeme. Natlačíme do pekáče a pečeme zhruba 15 minut, až lehce zezlátne. Troubu nevypínáme.
- Na krustu smícháme 225 g cukru, mandle pokrájené na plátky, bílky, koření a na plotně necháme asi jednu minutu přejít varem. Polevu nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v troubě pečeme cca 45 minut. Upečené těsto necháme ve formě vychladnout, poté nakrájíme na čtverce.