Fazolová musaka s balkánským sýrem

Ingredience


Fazole bílé 500 g
Olej olivový 1 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Sýr balkánský 250 g
Vejce slepičí 6 ks
Zakysaná smetana 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velkou bílou (máslovou) fazoli si namočíme den předem.
  2. Druhý den v té samé vodě fazole chvilku povaříme, pak scedíme, znovu zalijeme horkou vodou a uvaříme je doměkka.
  3. Mezitím si uvaříme 5 vajíček natvrdo (10 minut), oloupeme je, nakrájíme na plátky a odložíme do misky.
  4. Balkánský sýr Kaškaval si nastrouháme nahrubo a dáme ho do druhé misky.
  5. Uvařené fazole scedíme, osolíme, opepříme a promícháme.
  6. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme olejem a postupně budeme vrstvit všechny připravené ingredience.
  7. První vrstva bude z fazolí, na fazole poklademe plátky vajec
  8. a posypeme sýrem.
  9. Takto budeme několikrát postupovat, ale poslední vrstva bude fazolová.
  10. Fazolovou musaku přelijeme zakysanou smetanou s rozšlehaným vajíčkem a dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby.
  11. Pečeme při 200 °C do zlatohněda.