Fazolová musaka s balkánským sýrem
Ingredience
Fazole bílé |
500 g |
Olej olivový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Sýr balkánský |
250 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Zakysaná smetana |
2 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Velkou bílou (máslovou) fazoli si namočíme den předem.
- Druhý den v té samé vodě fazole chvilku povaříme, pak scedíme, znovu zalijeme horkou vodou a uvaříme je doměkka.
- Mezitím si uvaříme 5 vajíček natvrdo (10 minut), oloupeme je, nakrájíme na plátky a odložíme do misky.
- Balkánský sýr Kaškaval si nastrouháme nahrubo a dáme ho do druhé misky.
- Uvařené fazole scedíme, osolíme, opepříme a promícháme.
- Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme olejem a postupně budeme vrstvit všechny připravené ingredience.
- První vrstva bude z fazolí, na fazole poklademe plátky vajec
- a posypeme sýrem.
- Takto budeme několikrát postupovat, ale poslední vrstva bude fazolová.
- Fazolovou musaku přelijeme zakysanou smetanou s rozšlehaným vajíčkem a dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby.
- Pečeme při 200 °C do zlatohněda.